Bende Balázs
Bende Balázs

szerző

Az átláthatóságért felelős átlátható biztos esete az átláthatósággal

Átláthatók vagyunk – ezt az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke mondta egy pénteken megjelent interjúban. A cseh Vera Jourová egy cseh lapnak azt mondta, elutasítja az őt ért vádakat a Magyarországról készült jogállamisági jelentés kapcsán.

Az átláthatóságért felelős bizottsági alelnök szerint nem igaz, hogy a jelentés nem objektív és a Magyarország-ellenes szervezetek anyagai alapján készült. Kiemelte, a magyar ellenzékkel egyáltalán nem egyeztetett.

A Bizottság és az egész folyamat átláthatóságára büszke Vera Jourova azt is mondta, hazugság az, hogy szoros kapcsolatban áll Soros György milliárdossal. Azt mondta, egyszer, 2016-ban valóban találkoztak, amikor az üzletember az ukrán jogrendszer reformja iránt érdeklődött nála.

Az átlátható, az átláthatóságára büszke átláthatóságért felelős alelnöknek pontosan tudnia kell, hogy éppen az átláthatóság az, ami miatt nagyon kell vigyázni, mikor, kinek és mit hazudunk.

Az átlátható módon készült 25 oldala jelentés utolsó 5 oldalán ugyanis felsorolják, kikkel találkoztak a Bizottság munkatársai a jelentés készítésekor. Idén júniusban a testület virtuális látogatást tett több állami és kormányzati szervnél, valamint az Amnesty International Magyarországnál, a Soros Alapítvány által létrehozott Eötvös Károly Politikai Intézetnél, a Korrupciókutató Központnál, a Magyar Helsinki Bizottságnál, a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezetnél és a Transparency Internationalnél. Ezek mind, egytől egyik Soros Györgyhöz és alapítványaihoz köthető szervezetek. És ez csupán egy része a teljes listának.

Az átláthatóság arra is fényt derít, hogy Vera Jourová átláthatóságért felelős bizottsági alelnök nem csak egyszer találkozott Soros Györggyel. Az Európai Bizottság nyilvános dokumentumai szerint Vera Jourova 2015 júniusában, 2017 áprilisában és 2017 novemberében személyesen fogadta a milliárdost. Emellett 18 alkalommal volt jelen a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom alapítvány aktivistáival tartott találkozókon.

Ezeket az adatokat az internet segítségével kevesebb mint egy óra alatt bárki megtalálhatja. Nem nehéz, hiszen az Európai Bizottság átlátható módon működik.

Felvetődik ilyenkor az emberben a gyanú, hogy talán fordítási hiba lehet az alelnök asszony interjújában. A transparent valóban jelent átláthatót, ez a közéleti jelentése. Lehet, hogy Vera Jourova a másik jelentésre gondolt? Lehet, hogy azt akarhatta mondani, hogy „átlátszók” vagyunk.

És valóban. Az átláthatóságnak köszönhetően megszerzett adatok fényében Vera Jourovának ez az egész erőlködése valóban átlátszó.