"Bidening" Afganisztán

Az afganisztáni tálibok harcosai jelenleg a térség talán legjobban és legfejlettebb eszközökkel felszerelt haderejét jelentik. Életszerűtlennek hangozhat elsőre ez a kijelentés, főleg annak tudatában, hogy az elmúlt 20 évben a tálibok folyamatosan üldözött, bujkálni kényszerülő, forrásaiktól és eszközeiktől megfosztott páriái voltak Afganisztánnak. Csakhogy a globális béke, demokrácia és jogállam felkent harcosa, Joe Biden amerikai elnök – minden katonai szakmai figyelmeztetésre fittyet hányva – kivonta az amerikai csapatokat Afganisztánból. Ő ugyanis meg volt győződve arról, hogy az Egyesült Államok által kiképzett és gazdagon felfegyverzett afgán kormányerők akár 2 évig is ellenállnak a legádázabb tálib támadásoknak is. Nem kizárt, hogy Sleepy Joe, vagyis Álmos Joe éppen akkor is elbóbiskolt, amikor erről beszéltek hozzá, és csak álmodta a 2 évet.

Két hét sem kellett hozzá, és a tálibok elfoglalták szinte egész Afganisztánt. A jól felszerelt kormányerők ugyanis szinte puskalövés nélkül adták fel a városokat és tartományokat, hátrahagyva mindent. Még a fegyverzetet és eszközöket is.

A liberális CNN amerikai hírtelevízió, amely egy ideig próbálta védeni az általa is hatalomba segített Bident, már igencsak nehezen tudja rajta tartani a fedőt a fazékon. A trutymó forr és emelgeti a fedőt. Néha kiszökik egy kis szennyszagú gőz.

A CNN ugyanis megkérdezett katonai illetékeseket arról, hogy vajon tudni-e pontosan, mi mindent sikerült otthagyni a táliboknak. Az illetékesek nem sokat kerteltek, egyenesen megmondták, hogy fogalmuk sincs mekkora lehet ez az arzenál, akár hónapokba is tellhet, mire az első érdemi leltárt össze tudják állítani.

Amit biztonsággal tudni lehet, hogy 2013 és ’16 között az Egyesült Államok 600 ezer automata kézifegyvert, m16-os és m14-es gépkarabélyokat, pisztolyokat, 18 millió lőszert, 70 ezer géppuskát, 80 ezer járművet, 20 ezer gránátot, két tucatnyi turbólégcsavaros támadó repülőt, éjjelátókat, rádiókat, könnyűpáncélzatot és még ki tudja mi mindent adott az afgán hadseregnek.

Úgy tűnik ennek az arzenálnak jelentős része még mindig Afganisztánban van, méghozzá a tálibok kezén, akik nem is szalasztanak el egyetlen alkalmat sem, hogy büszkélkedjenek minden idők legkönnyebben megszerzett hadisarcával.

A nemzetközi sajtó előtt már amerikai Humvee terepjárókon száguldoznak, amerikai fegyverekkel, és fényes nappal is a sisakra szerelt éjjellátókkal pózolnak.

De Joe Biden nyugodtan alszik. Még akkor is, amikor az izraeli miniszterelnök éppen a kamerák előtt beszél hozzá.

Alhat nyugodtan. Arrogánsan könnyelmű, meggondolatlan, sőt, sokak szerint ostoba döntésének következményeit neki nem kell viselnie. Óceánok választják el Afganisztántól az Egyesült Államokat.

Nem úgy európai szövetségeseit, akiket nem csak Afganisztánban hagyott cserben. Rászabadította a kontinensre a tálib rémuralomtól rettegő afgánok millióit, és a közéjük vegyülő lehetséges terroristák százait.

Európának kell eurómilliárdokat költeni védelemre, és uniós tagállamoknak kell egymással és az intézményrendszerrel végeláthatatlan és parttalan vitákat vívnia a bevándorlásról.

Végsősoron pedig az európaiaknak kell megfizetniük akár anyagilag, akár befogadással, akár annak ellenzésével, akár terrortámadásokban elvesztett életekkel is Joe Biden demokrata elnök ostobaságának árát.