Bende Balázs
Bende Balázs

szerző

El a kezekkel!

Példátlan lépésre készülnek a német hatóságok. Egy a héten megjelent sajtóhír szerint be akarják zárni a 15. legnépszerűbb német weboldalt, mert az nem tesz eleget a törvényi kötelezettségeinek. Pontosabban a weboldal szervereit üzemeltető céget akarják erre kötelezni.

Hosszú évek munkáját tetézte be az a nem is kicsi győzelem, amelyet a német hatóságnak sikerült elérni. Több jelentős forgalmat bonyolító weboldalról ugyanis nem tudni, hogy szerverei fizikailag hol vannak. Nem csak azt nem tudni sokszor pontosan, hogy melyik szolgáltatónál, de azt sem, hogy egyáltalán melyik országban. Így nem lehet őket a törvények betartására kötelezni, vagy annak hiányában büntetni.

Nemrég azonban sikerült azonosítani a szolgáltatót, és elkezdődött az eljárás a weboldal bezárására.

Ha esetleg valaki most úgy érezné, hogy a hír teljes befogadásához és feldolgozásához bizonyos információk hiányoznak, nem téved. Szándékosan hallgattam el néhány nagyon fontos dolgot.

Az első, hogy az érintett weboldal, amelyik jelenleg Németország 15. leglátogatottabb weboldala egy pornóoldal. Egyfajta közösségi pornóvideó megosztó, nemre, elkötelezettségre, származásra, identitásra, preferenciára való tekintet nélkül bármi felkerülhet rá. A felhasználók a saját maguk által készített intim vagy éppen kevésbé intim felvételeiket oszthatják meg az internet valamennyi felhasználójával.

Szó szerint. Ugyanis a weboldal egyáltalán nem köti a tartalmak hozzáférését nagykorúsághoz, ezt pedig a német jogszabályok kötelezővé teszik. És itt jön a második, általam elhallgatott információ. A német hatóságok szerint az oldalt be kell zárni, - most tessék figyelni! – a kiskorúak védelme érdekében.

Verjék félre a harangokat, lengjenek a szivárványos zászlók és gyúljanak őrtüzek Berlintől Brüsszelen át Los Angelesig! Követelje mindenki, fiatal és idős, nő és férfi, avagy aminek éppen képzeli magát, hogy a német kormány azonnal fejezze be a nyíltan homofób, az LMBTQ közösséggel szemben elfogadhatatlanul diszkriminatív eljárását a pornóoldallal szemben!

Aki jól figyelt, érezhette, hogy más jelentése és jelentősége volt a hírnek, amikor hozzáadtuk az első információmorzsát, a második után pedig teljesen más színt kapott.

Valahogy így lehet elképzelni, miként is juthatott el az európai liberális fősodor a magyar pedofilellenes törvény brutális félreértelmezéséhez. És talán nem is minden szándék nélküli félreértelmezéséhez.

Alapvetően csupán két apró információmorzsa hiányzik a magyar törvényt bíráló politikusok, NGO-k és sajtótermékek okfejtéséből. Pedig a törvényben benne van mindkettő.

Az első, hogy a törvény a 18 éven aluliakra vonatkozik, vagyis felnőttek magánügyeibe nem avatkozik. A második pedig az, hogy nem csupán a homoszexuális, hanem a heteroszexuális tartalmakra, programokra és propagandára egyaránt vonatkozik.

Így fordulhatott elő, hogy a német hatóságokat jelenleg senki nem bírálja azért, mert a kiskorúak védelmében korlátoz, tilt és büntet, a magyar kormányt viszont ugyanezért igen.

Persze a hasonlat a két eset között kicsit erőltetett, és talán sántít is, nem teljesen véletlenül. Ennyire könnyű ugyanis egymás mellé helyezni két – első ránézésre talán össze sem illő – hírt vagy jelenséget. Ennyire könnyű szándékosan homofóbnak, LMBTQ-ellenesnek, az európai értékekkel szembemenőnek minősíteni a gyermekek védelmében hozott törvényt, csak azért, mert egyesek politikai és választási érdekei úgy kívánják.

Igen, a magyar és az európai baloldal és a liberális véleményterror nem átallja feláldozni a gyermekeket sem, csak azért, hogy megszabaduljon a számára kellemetlenül és igazából európai módon gondolkodó magyar kormánytól. Ez az elfogadhatatlan, nem a magyar törvény. Ez a tűrhetetlen. És el a kezekkel a gyermekeinktől!