George angyalai

Rómától 30 kilométerre fekszik Anagni. Egy alig 20 ezres kisváros, amely büszke keresztény múltjára és gyökereire. Szent Magnus, vagy San Magno, a város vértanú védőszentje, aki maga is bujkálni, rejtőzködni volt kénytelen üldözői elől, tágra nyílt szemmel csodálkozna rá, mi mindent rejtegettek városának csaknem 2 ezer éves ódon falai között.

Az egyik épületben egy amerikai nagyvállalat egyik üzeme működik, ahol az Astra Zeneca nevű gyógyszeripari óriásvállalat Covid elleni oltását töltik ampullákba. Éjjel-nappal megy a munka, megállás nélkül, készülnek a vakcinák milliószám.

Csakhogy a számok nem stimmelnek. Az Astra Zeneca 180 millió adag vakcinát ígért az Európai Uniónak a Brüsszellel kötött szerződés szerint. Ehhez képest a tizedét sem szállította le, alig 17 millió adag került eddig az uniós országokhoz. Ezért Brüsszel elrendelte az Anagni-ban lévő üzem rendkívüli ellenőrzését.

29 millió adag oltóanyagot találtak szépen becsomagolva és exportra előkészítve a raktárban. Ennyi vakcina elég lenne minden magyar, határon innen és túl beoltására. Az olasz sajtó szerint azonban ez a kontingens Nagy-Britanniába ment volna Belgiumon keresztül.

Az Astra Zeneca persze tagad, hogy az nem is úgy volt, meg a nemzetközi Covax-programba szegény országoknak adományként ment volna a vakcina. De ezt senki nem hiszi el.

Az eset kapcsán nem is az a legfontosabb, hogy egy gyógyszeripari cég kap-e az alkalmon, és keres még pár milliárd eurót. Részvényesei vannak, akik nem azt várják, hogy emberbarát legyen a cég, hanem hogy dőljön a pénz. És hát fizetni kell a sok igazgatót és marketingest is.

Inkább azt mutatja meg az eset, milyen hanyag és felelőtlen volt az Európai Bizottság a közös beszerzéssel. Hiába próbálja most rákenni a tagországokra a felelősséget, hiába akarja titokban tartani a szerződéseket, ez az ügy szépen lassan ráég az Európai Bizottságra.

És ezen tűz mellett pirítgatja politikai pecsenyéjét az európai baloldal. A folyamatosan befolyását növelni akaró, a bizottság jogköreit óvodás módon irigylő Európai Parlament balliberális többsége ugyanis a pandémia eddigi legnehezebb időszakában, amikor a legtöbb a halálos áldozat, amikor a legnagyobb szükség lenne a valódi összefogásra, ismét bebizonyította, hogy csak gátolni tudja a védekezést.

A járványhelyzetre valós megoldást kereső valódi vezetők, az uniós állam- és kormányfők online csúcsával egyidőben az Európai Parlament arról hozott határozatot, hogy ha kell, bepereli az Európai Bizottságot, ha az tovább késlekedik a jogállamisági feltételrendszer alkalmazásával.

Aki első hallásra nem hitte el, - én is így voltam vele – mondjuk el még egyszer! Miközben az Európai Bizottság, a tagállamok vezetői megpróbálnak emberéleteket menteni, az EP agymosott ballibjei jogi lépésekről döntenek a védekezést irányítók ellen, mert azok most nem azzal vannak elfoglalva, hogy a jogállamisági feltételrendszer nevű – az illegális bevándorlók befogadását ellenzők kollektív megbüntetésére kitalált - elmebeteg becsípődéssel törődjenek.

Eddig csak a magyar baloldal mutatta meg, hogy oltás- és védekezésellenes. De úgy tűnik, az Európai parlament teljes balliberális politikai közössége itt tart. És a Momentum két nejlon Jean d’ Arc-ja, Cseh Katalin és Donáth Anna hihetetlen büszkeséggel kürtöli világgá, hogy újabb győzelmet arattak, ismét sikerült elvonni egy kicsi figyelmet és energiát a valódi bajoktól, az emberéletek megmentésétől.

Nincs ezen mit csodálkozni, nekik ez a dolguk. Hiszen ők nem a magyarok érdekeit képviselik, hanem valaki teljesen másét. Reméljük, Soros György most igazán büszke rájuk.