Kitoloncolhatatlanok

Semmilyen körülmények között nem kerülhet sor arra, hogy valakit Afganisztánba visszatoloncoljanak – ez szerepel az Európai Parlament képviselői által csütörtökön elfogadott állásfoglalásban. No, igen. Már megszokhattuk, hogy az EP-ben ülő képviselők jelentős része régen elszakadt, vagy inkább elszakította magát a valóságtól. 536 uniós képviselő, tehát jelentős többség biztosan. Az Európai Parlament, vagy ahogyan önmagukra hivatkozni szeretnek a képviselők, az Európai Unió törvényhozó testülete ugyanis éppen szembefordult a jelenleg hatályos uniós és nemzetközi migrációs jogszabályokkal. Mondjuk ez sem meglepő arrafelé, és az sem, hogy ennyinél nem is szoktak megállni.

Most is továbbmentek az européerek. Felszólították az uniós tagállamokat, hogy haladéktalanul értékeljék újra az afgán menedékjogi kérelmeket, főként az elutasítottakat, úgy, hogy ne fordulhasson elő, hogy bárkit is visszaküldenek Afganisztánba.

Vagyis kerek perec megmondják a szuverén tagállamoknak, hogy azok önálló és független hatóságai, például bíróságai miként döntsenek menedékjogi kérdésekben.

No, itt egy pillanatra azért keresztbeáll az ember szájában a ropi. A folyamatosan a magyar jogállamiságért, a magyar bíróságok és intézmények függetlenségéért aggódó EP-képviselők szerint akkor nincs probléma a jogállamiság félresöprésével, ha annak eredményeképpen maradhatnak a migránsok az unióban?

Senki ne értse félre! A bevándorláspárti EP-képviselők nem az afganisztáni helyzettől féltik az Európában jogalap nélkül tartózkodó, vagy súlyos bűncselekményt elkövető és kitoloncolásra váró afgánokat. Egy automatizált mechanizmust hoznak létre. Most az afgánokat nem lehetne visszaküldeni, utána majd jönnek a szudániak, a szomáliaiak vagy a bangladesiek.

Az állásfoglalásban pedig szerepelnek a szokásos dolgok, biztonságos migrációs folyosók és útvonalak kiépítése, közvetlen áttelepítési rendszerek kidolgozása. Minden, ami ahhoz kell, hogy be lehessen telepíteni tömegesen az afgánokat, és ezzel együtt biztosítani tudják azt, hogy ne lehessen őket hazaküldeni.

Bevándorlásügyben a héten igen aktívak voltak Strasbourgban a képviselő urak és hölgyek. Nem ez volt az egyetlen elvetemült ötletük. Elfogadták azt a javaslatot is, hogy meg kell reformálni az úgynevezett magasan képzett, unión kívüli munkavállalók alkalmazását lehetővé tevő kék kártya rendszert.

Mit is jelent ez? Ha valaki, mondjuk Afganisztánból hoz magával egy olyan papírost, hogy neki  magas, az unióban jelenleg igen keresett képesítése van, akkor sokkal könnyebben kaphasson ő és akár családtagjai is letelepedési lehetőséget az unióban. Elsőre logikusnak is tűnne, főleg, hogyha a bevándorláspárti ballib logikával nézzük.

De ezzel alapvetően két probléma is van, ha mondjuk a valóság talaján állva vizsgáljuk a kérdést.

Az első, hogy azokban az országokban, ahonnan az utóbbi időben egyre többen indulnak Európa felé, - mondjuk úgy - nem okoz különösebb gondot különböző papírokat előállítani. A 2015-ös migrációs hullámban is kiderült, hogy a migránsok tízezrei érkeztek igen jó minőségű szír útlevelekkel. Miztán Angela Merkel a szíreket lényegében behívta, így mindenki szír akart lenni. És ha kereslet van szír útlevélre, kínálat is lesz. Nem lehet sokkal körülményesebb a kabuli egyetem biomechanikai képzéséről szóló diplomát szerezni.

A másik baj pontosan ugyanaz, mint a bevándorlás demográfiai megközelítése kapcsán. A brüsszeli gondolkodás szerint ha kevés gyermek születik az unióban, akkor bevándorlókkal pótoljuk a népességet, és ne a gyermekek születését segítsük elő, mint ahogy azt a magyar kormány teszi.

Jogosan vetik fel a kék kártya rendszer kapcsán a magyar EP-képviselők, hogy mi lenne, ha a brüsszeli bürokraták a magasan képzett unión kívüliek betelepítése helyett az unióban élő fiatalok magas szintű képzését segítenék elő. Sokkal ésszerűbb, hosszútávú megoldás lenne.

De persze az ésszerűség nem szempont. Valami teljesen más logikának, érv- és elvrendszernek akarnak az EP bevándorláspárti képviselői megfelelni. És igyekeznek is lelkesen, farokcsóválva.

Soros György pedig most minden bizonnyal elégedetten csettint egyet a nyelvével: igen, az én embereim! Jól dolgoznak.