Német humor

Sokan azt mondják, hogy a németeknek olyan a humoruk, mint a főztjük, unalmas és ízetlen. Ez persze ízlés kérdése, de személyes tapasztalatból szólva merem állítani, hogy a németeknek igenis nagyon jó humoruk van. Jó példa erre, ahogyan a német kormányzat katonailag segíti Ukrajnát az orosz fenyegetéssel szemben.

Persze ez a nagy orosz fenyegetés is önmagában egy vicc, legalábbis az, ahogyan a világ tekinti. Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy a glóbusz önmagát nyugatinak nevező fele jobban be van rosálva az orosz katonai mozgolódástól, mint az az Ukrajna, amelyiket elvileg napokon belül lerohanják az orosz katonák.

A vicces az egészben az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kerek-perec kijelentette, hogy nem akarja megtámadni Ukrajnát. A legtöbb geopolitikai és biztonságpolitikai szakértő is azt mondja, hogy Oroszországnak jelenleg a világon semmi érdeke nem fűződik ehhez, teljesen értelmetlen lenne. A felvilágosult nyugat azonban meg van győződve arról, hogy hazudik.

Ezzel együtt vicces, hogy Joe Biden amerikai elnök, aki az elmúlt két évben nagyjából azt sem igen tudta, hogy milyen rendezvényen van, maga a hitelesség a nemzetközi közösségben. Szegény Biden elnök a múlt héten sajtótájékoztatót tartott, és maga vallotta be, hogy konkrétan elfelejtette, hogy már ő az elnök úgy nagyjából két éve, és azt hitte, hogy szenátorként beszél. Namost ez az elnök van meggyőződve arról, hogy az oroszok bármelyik nap lerohanhatják Ukrajnát.

Meg is mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek telefonon, hogy a februári orosz támadás esetén számíthat az amerikaiakra.

Az is vicces, hogy Zelenszkij elnök erre azt mondta Bidennek, hogy szerinte az oroszok jelentette fenyegetés azért nem ennyire egyértelmű. Picit félre tetszik érteni, Miszter Prezident.

Most talán nem is érdemes azon elmélkedni, hogy az otthon egyre népszerűtlenebb és egyre többet bírált amerikai elnök úgy akarja elterelni a figyelmet saját politikai balfogásairól és tehetetlenségéről, hogy háborús fenyegetésről beszél. Mert még ez viccnek is rossz lenne. Pedig sajnos elemzők szerint nagy az esélye annak, hogy jelentős részben erről is szó van.

De vissza a németek humorához. Miközben a nyugati hatalmak és a NATO tagok azon versengenek egymással, hogy ki hogyan tudja jobban védeni, támogatni szegény Ukrajnát az orosz fenyegetéssel szemben, a német kormányzat olyat lépett, hogy a fél világ a hasát fogja a nevetéstől. 5 ezer darab katonai sisakot küldenek az ukrán hadseregnek. Katonai sisakot. Ez mondjuk kábé olyan, mint ha az éhező afrikai gyerekeknek valaki küld 5 ezer darab tányért, hogy majd legyen miből enni.

A német sajtóban több vezércikkben is azt írják a baloldali Olaf Scholznak címezve, Kancellár Úr, rajtunk röhög a világ. Az egyik német katonai szakértőt idézik, aki szerint jelenleg a rendszeresített katonai sisakból éppen annyi van, amennyire szükség van. Amit Ukrajnának küldtek, az már a rendszerből kivont modell lehet. A nyugalmazott négycsillagos NATO tábornok Hans-Lothar Domröse erre azt mondta, ez olyan, mintha romlott margarint küldenénk nekik.

Persze az egészben az a legviccesebb, hogy az egész cirkuszban semmi nevetnivaló nincs. Még mosolyogni sincs kedve az embernek akkor, amikor bizonyos politikai népszerűségi mutatók, választási kampányok, vagy gazdasági érdekek miatt - még ha csak szóban is – egy újabb világháború szélére sodorják Európának ezt a részét. Ráadásul olyanok, akik sok ezer kilométerre vannak innen. Valahogy ez nem annyira vicces.