Bende Balázs
Bende Balázs

szerző

Oltomiglan, oltodiglan

Ami nem Kínában készült, az biztos hamisítvány – mondja a 21. századi szólás. Hiszen ma már alig akad olyan elektronikai vagy ruházati termék, amelynek egyes részei, elemei ne Kínában vagy valahol Délkelet-Ázsiában készültek volna.

Szinte minden számítógép a legfőbb elektronikai alkatrészei Kínában jönnek le a gyártósorról. Ilyen számítógépeket használunk otthon, az irodában, de ilyen alkatrészek vannak a mobilhálózatok hardvereiben, a közlekedési lámpákat irányító rendszerekben, a légiirányításban, az autókban és az orvosi eszközökben.

A világ egyik legnagyobb orvosi diagnosztikai eszközeit, például CT-szkennereket előállító amerikai cége 2005-ben közös vállalatot alapított egy kínai gyártóval. Ez utóbbi mostanra a világ egyik legjelentősebb CT gyártója, a világon több mint 2 ezer kórházban vannak berendezései, és a mai napig beszállítója maradt az amerikai partnernek.

Hogy miért fontos mindez? Ha rábízzuk egészségünket, közlekedésbiztonságunkat, a repülésbiztonságot a kínai termékekre, ha szeretteinket minden kétely nélkül ültetjük be autónkba, amelyben kínai alkatrészek vannak, ha egész életünket, családunk életét, annak szinte minden vetületét rábízzuk a kínai termékekre, akkor miért nem bízunk a kínai oltóanyagban?

A világ egyik fele eközben orosz technológiára bízza a honvédelmet. Az utóbbi néhány évtizedben az orosz haditechnológia rakétasebességgel fejlődik. És ha már rakéta. Jelenleg orosz hordozórakéták nélkül a nemzetközi űrállomás már régen ellátás, karbantartás vagy éppen személyzet nélkül lenne. De a távközlési műholdak rendszerében is komoly hiányok lennének.

Az atomkutatásban kevesen kételkednek abban, hogy az orosz szakemberek között vannak a világ legjobbjai. Még a nukleáris biztonság területére is igaz ez. Rajtuk kívül például kevesen – talán csak a japánok - tapasztalták meg, milyen is egy igazi atomkatasztrófa. Ha valakik, hát az orosz szakemberek tudják, hogyan kell ma biztonságos erőművet építeni.

Miért vannak akkor kétségeink az orosz vakcinával szemben? És miért nincsenek a nyugati gyógyszerek iránt? Amikor a nyugati liberális demokráciákban ma már kvóták uralják azokat a területeket, amelyeket korábban a józanész. Ahol ma már nem azért kell valakire rábízni például egy oltóanyagfejlesztési projektet, mert ő a legjobb, hanem mondjuk mert fekete, vagy valamilyen LMBTQ közösség tagja. Ahol a vezető politikusok több figyelmet szentelnek a mérhetetlen kockázatokat jelentő migráció fenntartásának, mint annak, hogy saját nemzetüket, azok polgárait megvédjék a járványtól? Ahol az idősek már másodrendű polgárok, akikre nem kell figyelmet szentelni, mint a svéd idősotthonokban, ahol rengetegen meghaltak a koronavírus miatt, mert a kormányzat szerint nem volt szükség intézkedésre? Vagy ahol nem hagynák, hogy az ország vezető egészségügyi szakembere keresztet hordjon a nyakában?

De mégsem ezek az érthetetlen dolgok. Hanem az, hogy egyesek itthon és Brüsszelben is politikai kérdéssé alacsonyítják le azt, hogy a magyar emberek megbízhatnak-e a vakcinákat bevizsgáló magyar kutatókban. Akik a világ legjobbjai és legelismertebbjei között vannak. Akik – a szakmai és tudományos okok mellett, vagy inkább felett – elsősorban azért lesznek kellően szigorúak az orosz, a kínai vagy bármilyen más oltóanyaggal szemben, mert honfitársaik, magyar nemzettestvéreik élete múlhat rajta.

Ezzel szemben csak azért, mert Soros György szerint Brüsszelnek nem szabad hagynia, hogy mi orosz vagy kínai vakcinát vegyünk, és eljárást kell emiatt Magyarország ellen indítani, akkor ennek az unióban már neki is állnak, és a hazai balliberális ellenzék már szorgosan dolgozik is ezen. Pedig semmilyen szakmai vagy tudományos indok nincs mögötte, közösségi érzet pedig a liberálisoknál pláne nincs. Csak és kizárólag pusztán azért teszik, mert az orosz vagy a kínai vakcina nem Soros György biznisze. Azokhoz nem Soros György és hitelezőhálózatának segítségével lehet vagy kell eljutni.

Persze mindez nem azt jelenti, hogy a nyugati, az amerikai vagy európai fejlesztésekben ne lehetne megbízni. Hiszen az pont ugyanolyan előítéleten alapuló hozzáállás lenne, mint a kínai vagy az orosz oltóanyaggal szembeni megalapozatlan bizalmatlanság. Ráadásul azért azt érdemes megjegyezni, hogy az amerikai-német oltóanyag fejlesztésében magyar tudósoknak van vezető szerepük.

Ettől függetlenül, vagy éppen ezért is abban egyetérthetünk, hogy egy cseppet sincs miért kevésbé bízni a magyar kutatókban, mint az uniós intézmények által felfogadott laborok szakértőiben. Így azok a vakcinák, amelyek számunkra elérhetők lesznek, a lehető legnagyobb biztonság mellett az elérhető legjobb védelmet nyújtják majd a koronavírussal szemben, és végre véget érhet a mindannyiunkat sújtó globális rémálom.