Összeesküvésgyakorlat

Donald Trumpnak igaza volt. Valóban létrejött egy összeesküvés ellene az Egyesült Államokban. Erről a neves Time magazin írt nemrég. Ez a lap nehezen lenne vádolható Trump-pártisággal, vagy republikánus nézetek terjesztésével. Mégis ez a magazin írta meg a történetét az Amerikai Egyesült Államok talán legundorítóbb és egyik legnagyobb szabású összeesküvésének, amelynek célja a lap szerint az volt, hogy megmentsék a 2020-as elnökválasztást.

Az összesküvők vezetője, egy nagy befolyású politikai stratéga, az egyik liberális szakszervezet vezetőjének tanácsadója. Mike Podhorzer-t a demokrata párton belül egyfajta politikatechnikai mágusnak tartják, akinek szinte minden nagyszabású terve sikerül.

2019-ben döntött úgy, hogy veszélyben a választás, mégpedig Donald Trump jelenti a veszélyt. Ahogyan fogalmaztak, nem Trump választási győzelmétől tartottak (bár ezt nehéz lenne elhinni), hanem attól, hogy az elnök tönkreteszi a választás intézményét. Trump ugyanis rendszeresen arról beszélt, hogy összeesküvés formálódik ellene, csalással, a választási rendszer meghekkelésével akarják tőle a demokraták elvenni a győzelmet, és ha kell, perrel szerez érvényt igazának.

A választás megmentése érdekében tehát formálódott ellene egy összeesküvés, amely elérte, hogy több államban megváltoztassák a választási és szavazási szabályokat és törvényeket; és amely perek tucatjaival fenyegette meg azokat a tisztviselőket, szervezeteket, amelyek hajlandók lettek volna Trump „teljesen alaptalan pereinek” helyt adni.

Donald Trumpnak ebből a szempontból is igaza volt.

A villámgyorsan felépített hálózatban több ezer ember vett részt és sokszázmillió dollárból gazdálkodott. 2020 márciusában 150 NGO levelet írt minden kongresszusi képviselőnek, szavazzák meg, hogy a COVID-járvány utáni helyreállítási pénzek egy részét a választási apparátusra költsék. 2 milliárd dollárt kértek, 400 milliót szavaztak meg erre a célra végül. Ez a pénz mind arra ment, hogy olyan választási tisztviselői hálózat legyen szinte minden amerikai államban, amely nem hagyja majd, hogy utólagos perek és jogi eljárások (értsd: jogorvoslat) befolyásolhassa a tervüket.

De kaptak 300 milliót az összeesküvés résztvevői a Facebook alapítójától is. Azt a Time ugyan nem írta meg, hogy magát a Facebook cenzúrát is adta-e vele, vagy az ajándék volt. A nagy közösségi háló ugyanis kőkeményen cenzúrázott minden olyan tartalmat, amely akár csak megemlítette a lehetőségét egy választási összeesküvésnek vagy befolyásoló rendszernek.

Soros Györgyhöz ezer szálon kötődő NGO-k és aktivistahálózatok több ezres tömeget adtak. Például amikor az egyik állam választásokért felelős tisztviselője Washingtonba ment a Trump kampánystábbal találkozni, tüntetők várták a felszálláskor, a leszálláskor, az étteremnél, ahol evett. A náluk lévő molinóra azt írták: Figyelünk téged! Vagyis kőkemény megfélemlítés, lelki terror, fizikai zaklatás is volt a választást megmentő összeesküvés eszköztárában.

Első olvasásra nehéz eldönteni, hogy a Time cikkének írója kérkedik vagy magyarázkodik, amikor az összeesküvésről is. Leginkább a büszkeséget lehet kiolvasni a sorok közül. Azt írja, ennek a cikknek is az a célja, az összeesküvés legyen része a nyilvános történelemnek. Mert ez az összeesküvés mutatta meg, mennyire törékeny maga a választás intézménye, és mekkora munka kellett ahhoz, hogy ezt a demokratikus intézményt megvédjék és megerősítsék.

Ehhez azonban – úgy tűnik – a demokrácia minden írott és íratlan szabályát meg kellett szegniük.