Bende Balázs
Bende Balázs

szerző

Őszöd, nem öszöd, ez van.

Túl sokszor nem hallani arról, hogy hosszasan és kimerítően elemzik a Magyarország és az Egyesült Államok közötti hasonlóságokat. Valljuk meg őszintén, nincs is sok ilyen. Más a méret, más a népesség, más a felfogás, talán azért mert más, nagyon-nagyon más a történelem. Más problémákra más megoldások. Azaz a legtöbb problémára a legtöbb esetben más megoldások születnek.

Azért vannak kivételek. Amikor hasonló problémára hasonlóak a válaszok, és hasonlóan pofátlan arroganciával köpik az emberek, a választók arcába a hasonló hazugságokat, mindkét országban, főleg a politikai baloldalon.

A New York Times című napilap csütörtökön írt arról, hogy amerikai szövetségi ügyészek kezdték el vizsgálni, hogy vajon volt és jelenlegi ukrán tisztségviselők beleavatkozhattak-e az amerikai elnökválasztásba. Főként azt vizsgálják, hogy próbáltak-e ukránok Donald Trump amerikai elnökön és ügyvédjén keresztül hamis információkat terjeszteni Joe Biden, akkori elnökjelöltről.

Az egyik vizsgált ukrán tisztségviselő Andrij Derkacs parlamenti képviselő, akit a New York Times szerint az amerikai pénzügyminisztérium már szankcionált, aktív orosz ügynökként azonosította.

Lehet, hogy akad, akinek ez így első hallásra nem jelent semmit, éppen ezért idézzük fel ki is Andrij Derkacs.

A politikus tavaly élő sajtótájékoztatón mutatott be hangfelvételeket Joe Biden volt alelnök és Petro Porosenko ukrán elnök között telefonbeszélgetésekről. Ezekből egyértelműen kiderült, hogy Biden arra kérte Porosenko-t, váltsa le az ukrán főügyészt, aki az alelnök fiának, Hunter Bidennek kétes ukrajnai üzleti ügyeit vizsgálta. Majd amikor ez megtörtént, Biden kijelentette, hogy akkor most már jöhet az egymilliárd dolláros hadiipari szerződés, amelynek legnagyobb haszonélvezői a Porosenko elnök tulajdonában lévő vállalatok voltak.

Derkacs arra is hozott bizonyítékot, hogy Biden rávette Porosenkot, emelje fel drasztikusan az energiaárakat, amelynek révén fia energetikai vállalatai gyors profithoz jussanak.

Nos, mindezek után maradt-e még valakiben kérdés, hogy Joe Biden amerikai elnök és politikai gépezete miért is vizsgálódik oly erősen Andrij Derkacs és az ukrán politikai körök környékén?

A demokrácia fényes páncélzatú bajnoka, - aki ha még fel tud egyedül menni az Air Force One lépcsőjén, és nem keveri össze az unokáját a már elhunyt fiával, - minden hatalmát és befolyását igyekszik latba vetni, hogy a világon mindenhol diadalmaskodjék a demokrácia. Akkor leszünk csak nagy bajban, ha mindenhol az amerikai demokráciát akarják győzelemre vinni, mert akkor igencsak vissza kell fejleszteni a hazait.

Azért azt jegyezzük meg, hogy ha egy politikus így lebukik, kiderül róla, hogy konkrétan maffiavezérként működik, az fülét-farkát behúzva elsompolyog, nem pedig nem visszatámad, bosszúból szankcionál és mindenki mást hibáztat. De Joe Biden ilyen.

És pontosan ilyen a magyar baloldal két vezető egyénisége is, Gyurcsány Ferenc és kedves neje. Dobrev Klára az őszödi hazugságbeszéd nyilvánosságra kerülésének 15. évfordulóján szemrebbenés nélkül bírta azt mondani, hogy mérhetetlenül büszke volt arra a beszédre. És az ellenzék egyik legesélyesebb miniszterelnök-jelöltje a 2006-os rendőrterror kapcsán nem szégyenében elvörösödve, hebegve azt mondja, hogy bocsánat, elnézést minden magyartól, hanem képes azt állítani, hogy több rendőr sérült meg, mint civil.

Gyurcsány Ferenc pedig börtönnel, elszámoltatással fenyegeti a demokratikusan választott képviselőket. Azok után is, hogy szintén hangfelvétel bizonyítja, hogy hazugsággal, nyerte meg a választást. Reggel, éjjel meg este hazudott a magyaroknak és Brüsszelnek az ország pénzügyi helyzetéről, külföldi adósságba taszított az országot, adósságspirálba, hitelválságba kergette az embereket. Ahelyett, hogy szemlesütve, szégyentől égő arccal mindketten bujdokolnának, még nekik áll feljebb, még ők akarnak elszámoltatni, felelősségre vonni, ők beszélnek demokráciáról, köztársaságról, tisztességről.

No, igen. Ebben hasonlít az Egyesült Államok korrupt, ám egyre szenilisebb elnöke, és a bukott magyar miniszterelnök és felesége. A mérhetetlenül pofátlan arroganciában.