Pozitív kampány

Ez lehet a legveszélyesebb helyzet, amellyel az Egyesült Államok kormányának valaha is szembe kellett néznie. Ez a mondat nem egy hollywoodi akciófilmben hangzott el. És nem is a Fehér Ház válságtermében az 1962-es kubai rakétaválság idején, amikor a Szovjetunió az Egyesült Államoktól karnyújtásnyira nukleáris fegyvereket akart telepíteni. De nem is 2001 szeptemben 11-én, az Egyesült Államokat és egyben a szabad világot valaha ért legsúlyosabb terrortámadás idején hangzott el ez a mondat. Ez a mondat egy októberi csütörtökön este hangzott el a CNN amerikai hírtelevízió képernyőjén.

A nyíltan demokrata párti, balliberális hírcsatorna nemzetbiztonsági tudósítója, Samantha Vinograd kiáltotta ezt világgá, miután az amerikai elnök bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje.

A fiatal szakértő szerint az amerikai elnököt egy „halálos vírus” támadta meg, és ezért Donald Trump már képtelen ellátni elnöki teendőit, alkalmatlan arra, hogy az országot irányítsa. Sőt, mivel az elnök rendszeresen maszk nélkül jelent meg találkozókon, ezért akár az amerikai kormányzat teljes vezetését kiiktathatta Trump elnök – fújt riadót Vinograd szinte olyan hangon, mintha csak percek lennének hátra a világvégéig, az emberiség teljes kipusztulásáig.

Erről persze szó sincs.

Egyrészt a koronavírus nem halálos vírus, hanem a bizonyos rizikócsoportok esetében akár halálos kimenetelű is lehet. Noha Turmp elnök korából adódóan rizikócsoportba tartozik, általános egészségi állapotának, fittségének és persze a Fehér Ház kiváló orvosainak köszönhetően egyelőre nincs halálos veszélyben. Feladatait el tudja látni.

De ha éppen nem is érezné magát annyira jól, hogy a világ dolgaival foglalkozzon, ott vannak a helyettesei, akikről az amerikai alkotmány jogilag, a titkosszolgálat pedig biztonságilag gondoskodik. Az alelnök nem véletlenül nem utazik sosem egy repülőn az elnökkel. Ha egyikükkel baj történik, nem marad vezető nélkül az ország. De ott a külügyminiszter, a házelnök, és persze a szálakat legtöbbször a valóságban kézben tartó kabinetfőnök is. Mind képesek az ország irányítására. Az alelnökről pedig azóta ki is derült, hogy nem fertőzött.

Hogy miért kelti mégis a pánikot a CNN? Egyszerű az oka. Vastagon benne vagyunk az amerikai elnökválasztási kampányban, ahol jelenleg a demokrata kihívó, Joe Biden nem áll túl jól. A vírusfertőzés azonban most kapóra jött a ballib médiának, azonnal világvégét és káoszt vizionálnak, amelyből majd csak Biden húzhatja ki az országot. Már ha addig sikerül megőriznie józan eszét. A clevelandi elnökjelölti vitán ugyanis – pestiesen szólva – „elkussoltatta” Trump elnököt. Ilyet azért fejlett országokban önmagukat és a demokráciát komolyan vevő politikusok nem tesznek. Nálunk is csak a Jobbik nevű balliberális párt elnöke és egy lyukaszoknis független vetemedik ilyesmire.

Egy biztos, a CNN régen letette a voksát a demokraták mellett. Elemzőjük, Samantha Vinograd elvileg kifejezetten hozzáértő. Az Obama-kormányzatban a Nemzetbiztonsági Tanács vezető tanácsadója volt, az iraki helyzetért felelős igazgatóként. Ott bizony láthatott vagy hallhatott igazán veszélyes dolgokról is. Éppen ezért is furcsa, hogy az amerikai kormány előtti legveszélyesebb helyzetként írta le Trump elnök pozitív koronatesztjét. Persze ha nem ezt mondaná, nem is lehetne a CNN-nél, amely egykor éppen a sajtószabadságért vívott ádáz harcával és függetlenségével érdemelte ki vezető szerepét az amerikai médiapiacon.