Új nap virradt

Új nap virradt, felébredt a demokrácia, az Egyesült Államok visszatért a normalitás világába. Ilyen és ehhez hasonló szép mondatok születtek a nemzetközi sajtóban, miután Joe Biden demokrata elnök letette esküjét, és elfoglalta a Fehér Házat. Igen, elfoglalta.

A két héttel ezelőtti washingtoni zavargások és a Capitólium megtámadása kiváló ürügyet szolgáltatott a demokratáknak arra, hogy bármilyen eszközzel távol tartsanak bárkit és mindenkit a beiktatás közeléből, aki nem ért egyet Joe Biden elnökségével vagy azzal, amit képvisel.

Két héten át az amerikai baloldali médiatöbbség, az összes szövetségi ügynökség arról győzködte az amerikaiakat és a világot, hogy rettegni kell. Az FBI kijelentette, mind az 50 állam fővárosában támadás készül az állami törvényhozás épületei ellen a beiktatás napján. A belbiztonság kijelentette, hogy szélsőséges csoportok fegyveres zavargásokat akarnak szítani.

De nem történt semmi. Az ég-világon semmi.

Az új nap hajnala, a demokrácia szögesdrót, 25 ezer fegyveres katona sorfala, drónok, mesterlövészek, helikopterek között ébredt fel. A nyílt társadalom eszméjének felkent lovagja, Joe Biden fegyverek gyűrűjében, a vele egyet nem értők kizárásával és elnémításával pattant nyeregbe. A CNN, a BBC, a Deutsche Welle, a Euronews és a többi balliberális világmédium pedig büszkén mutogatta, hogy a hős megkérdőjelezhetetlen legitimitással és a szövetségesekkel kísérve – hiszen mások nincsenek is -, átveszi a hatalmat. Mindannyiunk, a világ kedves vezetője bölcs ősz halántékával együtt bevonult a demokratikus világrend legfőbb bástyájába.

Igen, a CNN-t nézve, hiszen a hazai kínálatban csak ballib külföldi hírtévék vannak, egészen olyan érzésem volt, mintha Észak-Korea meghekkelte volna a csatornát. Olyan nyálas ömlengés volt az egész, hogy szinte fel kellett mosni a tévé alatt.

Joe Biden megígérte, elnöksége a párbeszédről, a kompromisszumról, a tiszteletről szól majd. Ennek alátámasztására azonnal aláírt 17 elnöki rendeletet, amelyek nemhogy visszavonták, pontosabban megsemmisítették Donald Trump az amerikaiak felhatalmazásával hozott döntéseit, hanem 180 fokkal visszafordították az összeset. Például 11 millió illegális migránsnak ad állampolgárságot, megnyitja a határokat a migránsok előtt, leállítja a mexikói fal építését. Csupa olyan döntést semmisít meg és fordít vissza, amelyeket az amerikaiak saját nemzetük biztonsága érdekében kértek Donald Trump elnöktől.

Tehát Joe Biden a nemzettel párbeszédet nem folytatva, kompromisszumot nem kötve, és legalább nyolcvan millió amerikai véleményét nem tisztelve hozta meg első döntéseit. Kétségtelen, azt nem ígérte meg, hogy elnöksége a hitelességről és a szavahihetőségről szól majd.

Brüsszelben durrantak a pezsgők. Az Európai Bizottság elnöke kijelentette, négy hosszú év elteltével Európának ismét barátja van a Fehér Házban, Joe Biden beiktatásával Amerika ugyanis visszatér a hasonlóan gondolkodók körébe. Vagyis Ursula von der Leyen szerint a konzervatív, keresztény, bevándorlásellenes, a nemzeti öntudatot és érdekeket előtérbe helyező Amerika nem lehet Európa barátja. Szép és igazi européer gondolat. Nem is vártunk mást Brüsszelből.

De itthonról sem. A magyar baloldali pártok nem győzték magasztalni Joe Bident. Noha, az amerikai-magyar kapcsolatok, a befektetések, a szövetségi viszony Donald Trump elnöksége idején volt a legerősebb, legjövedelmezőbb és a magyarok számára leghasznosabb, ez a magyar baloldalnak nem jó. A DK-s Vadai Ágnes az ATV-ben a maga átgondolatlan és brutális őszinteségével ki is bújtatta a szöget a zsákból. Azt mondta, Joe Biden nem fogja hagyni, hogy a világ bármely országában is veszélyben legyen a demokrácia, a sajtószabadság, a jogállamiság.

A Gyurcsány Ferenc vezette magyar baloldal ugyanis nem kevesebbet vár az új amerikai elnöktől, mint azt, hogy tüntesse el hataloméhsége útjából a már többször is kétharmados többséggel, demokratikusan megválasztott kormányt. Természetesen a baloldali ellenzék cserébe mindent meg fog ígérni, akár jó az a magyaroknak, akár nem.

Akkor majd lesz nálunk is migráns származású államtitkár, vagy transznemű egészségügyi miniszterhelyettes, mint Joe Biden kormányában. Akkor majd nálunk is lesz politikai vita arról, milyen alacsonyan legyen az alsó korhatára annak, hogy egy gyermek nemváltoztató műtéten eshessen át.