Bende Balázs
Bende Balázs

szerző

Valami bűzlik Dániában

A dániai Amager sziget a pihenni és kikapcsolódni vágyók paradicsoma. A keleti oldalon lévő parkban nyugodt lagúnák, homokpart és a Svédországba vezető Øresund (Őjeszunn) híd látványa fogadja a látogatókat. A nyugati oldalon a koppenhágai kikötői strandfürdő városra néző medencéi kényeztetik az embert. Számtalan sportolási lehetőség, kulturális esemény, koncert várja azokat, akik kiszakadnának kicsit a közeli főváros forgatagából. Van a szigeten egy viszonylag jellegtelen, hosszúkás házakból álló létesítmény. Kicsit egy katonai iskolára hasonlít. A több nagyteljesítményű műholdvevő, a több tucatnyi profi biztonsági kamera és a fegyveres járőrök azonban sejtetni engedik, hogy a nem hétköznapi védelem nem hétköznapi funkciónak jár.

A létesítmény ugyanis a dán védelmi hírszerzés egyik lehallgatóállomása. A napokban több újság és hírportál is közölte a fotókat az Amager-szigeti központról. Mint kiderült, a dán hírszerzés és ez a komplexum is része volt az amerikai titkosszolgálat európai csúcsvezetők lehallgatására irányuló többéves akciójának.

Az ügy még évekkel ezelőtt robbant ki, amikor egy volt CIA-elemző, Edward Snowden titkos dokumentumokat adott át a sajtónak. Ezek bizonyították, hogy Barack Obama demokrata párti kormánya által irányított titkosszolgálatok uniós országok vezetői után kémkedtek.

Európai oknyomozó újságírók pedig most kiderítették, hogy ebben a dán elhárítás vastagon benne lehetett. Lehetővé tették, hogy a tengerfenéken futó hatalmas teljesítményű európai telekommunikációs kábelekre a dán felségvizeken az amerikaiak rácsatlakozzanak. Az Amager-szigeti létesítményt szintén az NSA, az amerikai nemzetbiztonsági hivatal rendelkezésére bocsátották, hogy az uniós vezetők telefonjait, üzeneteit, adatforgalmát lehallgassák. Az egyik célszemély maga a német kancellár, Angela Merkel volt.

Az ügy több szempontból is súlyos kérdéseket vet fel. Az egyik, hogy miért kémkedik az egyik NATO-tag a szövetségesei ellen? Ezt kérdezte már az ügy kirobbanásakor is az Észak-Atlanti Szövetség vezetője. A védelmi szövetség alapvetően valamiféle bizalomra kell, hogy épüljön. Éppen az a lényege, hogy a szövetségesek egymásnak nyugodtan hátat fordíthatnak, nem kell hátbatámadástól tartaniuk, és mind kifelé, a külső ellenség felé fordíthatják figyelmüket. A körön belül bizalom van.

Ez azonban a jelek szerint csak papíron létezik, az amerikaiaknak legalábbis biztosan.

A másik kérdés, hogy miként lehetséges, hogy az egyik NATO-tag egy szövetséges országot annak másik szövetségese, egy szintén uniós ország elleni kémkedésre rá tud venni. Hol van akkor a több Európa, a 27 kicsi helyett egy közösen dobbanó nagy szív – ahogyan azt Ursula von der Leyen oly’ patetikusan kérdezni tudja. Hogyan bízhat most meg egyik uniós tagország a másikban? És hogyan képzeli azt el Brüsszel, hogy közös védelmi és hírszerzési uniót hozzunk létre, amikor az egyik tagállam gondol egyet, és hirtelen hozzáférést ad egy harmadik félnek a tagországok legféltettebb titkaihoz?

A legnagyobb gond azonban mégsem ez. Hanem az, hogy most kinek a kezében is van az amerikai titkosszolgálat, amely szemmel láthatóan lazán fittyet hány szövetségre, együttműködésre, és ha kell, a barátai ellen kémkedik.

Joe Biden kezében van most ez a hálózat. Pontosabban azok kezében, akik Joe Bident irányítják. Senki ne gondolja, hogy az egyre szenilisebb, saját gyerekeit és unokáit fel sem ismerő, az elnöki különgépre segítség nélkül felszállni sem tudó elnök bármit is kezdeni tudna a titkokkal.

Azt viszont elnöksége első napjaiban elmondta, hogy az Egyesült Államok a rendelkezésére álló minden erőforrást be fog vetni annak érdekében, hogy szerte a világon megerősítse azokat a demokráciákat, amelyek olyanok, mint az amerikai demokrata demokrácia. És mindent elkövetnek azért, hogy ott, ahol nem olyan, mielőbb olyan legyen.

Azt is elmondta Biden, hogy szerinte Magyarországon nem olyan a demokrácia, ami neki tetszik.

Senkiben ne legyen kétely, hogy a következő hónapokban, a magyar választási kampány közeledtével erősödni fog az amerikai titkosszolgálati tevékenység hazánkban. És azon se lepődjön meg senki, hogy az amerikai hírszerzés a bevándorláspárti, genderbajos, nemzettudat és hit nélküli baloldali Gyurcsány-koalíciót fogja segíteni, nem pedig a nemzeti, keresztény, családpárti kormányt.

Sorra láthatnánk majd a ballib sajtóban a nemzeti oldal képviselőiről titokban készült hang- és videofelvételeket, fényképeket, amelyekhez újságíró magától nem juthat hozzá. És ezekhez olyan történetek kapcsolódnának majd, amelyekről majd csak hónapok múlva, a választások után derül ki, hogy mind álhír volt, csak egy lejárató kampány része.

Azért nem kell majd álmatlanul forgolódnunk. Abban ugyanis minden hozzáértő egyetért, hogy a magyar az egyik legjobb titkosszolgálat Európában. Így jöjjenek nyugatról vagy keletről befolyásolási kisérletek, megvédik az ország, a magyarok érdekeit.